În postarea de astăzi am putea să îți dăm doar link-uri: orice căutare pe internet despre beneficiile supei concentrate de oase conduce la mii de rezultate, astfel că îți trebuie doar timp și răbdare ca să afli totul. Subiectul e foarte vast și e minuțios tratat de nutriționiști, medici, cercetători, ori chiar gastronomi. Cum să sintetizăm totul? Ce trebuie neapărat să știi despre nutrienții ZWUP?
Ei bine, fără pretenția că epuizăm subiectul sau că răspundem oricărei întrebări, iată ca inițiere câteva clarificări și date esențiale.
Mai întâi, scurt popas printre noțiuni și termeni.
Limba engleză e mai generoasă și atentă, separă destul de clar tipurile de supe folosite pentru gătit:
- termenul „stock” desemnează îndeobște fierturile simple și rapide de legume, carne sau oase în diverse combinații, cele pe care le obții ținând compoziția pe foc până când sunt pătrunse toate ingredientele; stock-ul poate fi folosit ca bază pentru gătit, caz în care se pune în mâncare ca atare, 1:1, pe post de lichid de preparare;
- termenul „broth” se referă la fierturi lente de lungă durată, de obicei pe bază de oase („bone broth”) sau pe bază de oase și carne, adică supe concentrate care se diferențiază prin consistența gelatinoasă, gust intens, grad mare de concentrare (evident…) și nutrienți specifici; broth-ul se folosește ca atare drept adjuvant în diverse rețete (în cele care nu necesită lichid) și/sau se folosește ca bază pentru gătit, caz în care se diluează cu apă sau cu alte lichide (vin, sucuri, etc.) – la ZWUP, diluția recomandată e de 1:3.
Nu avem în limba română termeni diferiți pentru cele două categorii de baze pentru gătit. Bucătarii profesioniști și alți specialiști gastronomi au adoptat la noi termenul generic de „fond” pentru a le desemna, însă acesta nu face diferența între supele „limpezi” și cele concentrate. În plus, cum mai spuneam într-o postare anterioară, broth-ul diluat cu apă nu este echivalent cu un stock (chiar cu un stock de oase și carne), pentru că pur și simplu conține niște nutrienți speciali și diferiți, extrași din oase numai prin fierbere lentă și îndelungată.
Acum, hai să vedem de ce e bone broth-ul atât de special. Sigur, vorbim despre gama ZWUP, un bone broth autentic. Reține că și supele mixte ZWUP, cu rețete bazate pe oase și carne, au în compoziție o proporție suficient de mare de oase încât să ofere nutrienții specifici.
Ei bine, supele concentrate de oase au un conținut ridicat de colagen, minerale și aminoacizi.
Să le luăm pe rând:
- Colagenul este o substanță proteică produsă în mod natural de organism, în mod susținut până la 30 de ani și din ce în ce mai puțin după această vârstă. E prezent în sistemele osos, muscular și digestiv, în piele, vase de sânge și articulații, având rol în regenerarea celulară și fiind bază de construcție pentru țesuturile conjunctive. Când nu mai este produs de organism, sau nu în măsură suficientă, trebuie luat din alimentație. Supele concentrate de oase au un conținut ridicat de colagen natural – ZWUP conține 3,2-3,3% colagen natural (în funcție de sortiment), ceea ce reprezintă o proporție foarte mare pentru un produs alimentar. Datorită colagenului, supele concentrate de oase precum ZWUP contribuie la sănătatea și aspectul pielii, cu efecte antirid și de refacere a elasticității și structurii sale, contribuie la reducerea inflamațiilor articulare și la normalizarea acidității gastrice.
- Prin conținutul de minerale (calciu, magneziu, fosfor), ZWUP contribuie la întărirea oaselor, la sănătatea unghiilor și dinților, iar prin conținutul de aminoacizi (arginină, glutamină, cisteină, etc.) –ZWUP are rol antiinflamator și contribuie la stimularea digestiei și la întărirea imunității.
Mai reține despre ZWUP că are un conținut foarte scăzut de sare, de numai 0,3-0,35%, care devine aproape neglijabil când produsul este pus în mâncare alături de alte ingrediente. Am redus intenționat cantitatea de sare până la nivelul minim necesar în vederea conservării, pentru ca supele ZWUP să poată fi consumate de oricine și la orice vârstă – inclusiv în diete hiposodice – și, de asemenea, să lase utilizatorului libertatea de a potrivi gustul mâncării după propriile preferințe.
Consumul regulat de supă de oase, spun specialiștii, face ca efectele benefice menționate mai sus să apară și să se instaleze în mod vizibil. În plus, supa de oase poate fi băută ca atare o dată pe zi, pentru beneficiile sale asupra sistemului imunitar. Fiind foarte nutritivă, dar și ușor de digerat, poate fi consumată și în caz de boală, atunci când pacientul nu suportă alte alimente – cu acordul medicului, bineînțeles.
Va urma!
Data viitoare, îți povestim despre culori.
©Nutrizema, 2019 Conținutul blogului ZWUP și al întregului site www.zwup.ro este proprietatea SC Nutrizema SRL. Conform legislației privind drepturile de autor, este strict interzisă utilizarea conținutului, preluarea ori copierea sa parțială sau integrală, pentru crearea de conținuturi de comunicare publică derivate, fără acordul expres scris al proprietarului.