Am vorbit deja despre cât de versatile și apetisante pot fi rețetele de risotto, bazate pe gătirea lentă a orezului cu bob mare, de tip carnaroli sau arborio. Scopul este ca preparatul final să fie cremos și bogat în arome. De aceea, lichidul de fierbere se adaugă treptat, focul se păstrează domolit, iar ingredientele adăugate în compoziția de bază pot fi oricât de opulente.

Rețeta de față propune o combinație îndrăzneață de produse și gusturi, oferind la final o mâncare delicioasă și foarte consistentă. E potrivită la masa de prânz sau pentru o cină luată devreme, alături de un vin bun și meseni cu chef de vorbă.

Nr. porții: 4

Timp preparare: aprox. 30 min

Ingrediente:

1 borcan ZWUP de pui (314 ml) și 600 ml apă (diluție ZWUP:apă 1:2)
250 gr orez carnaroli sau arborio
250 gr piept de pui, tăiat cuburi
200 gr tofu afumat
150 gr brânză de Horezu
150 ml vin alb sec
120 gr parmezan
1 ceapă
80 gr unt
1 legătură pătrunjel verde
1 linguriță sare, piper după gust

Pregătește mai întâi lichidul de fierbere: pune într-o cratiță mică 1 borcan de ZWUP de pui și 600 ml apă, apoi dă un clocot și lasă vasul deoparte. Vei pune acest fond peste compoziție, treptat, așteptând de fiecare dată ca lichidul să fie absorbit de orez aproape în totalitate înainte de a adăuga un alt polonic.

Pune la încălzit în tigaie puțin ulei, apoi adaugă pe rând ceapa și pieptul de pui cubulețe. Amestecă și lasă să se pătrundă ingredientele. Adaugă orezul și amestecă din nou, până când compoziția e omogenă și bine cuprinsă de căldura focului. Adaugă vinul alb și cuburile de tofu afumat, apoi omogenizează și așteaptă ca lichidul să se evapore aproape complet.

De acum, începe să adaugi treptat câte un polonic de fond de pui cald, amestecând bine compoziția de fiecare dată și așteptând ca zeama să scadă cât mai mult înainte de a adăuga alt lichid. Când vei termina de pus toată supa de pui, carnea va fi perfect făcută, iar orezul va fi bine fiert, fără că mâncarea să devină prea uscată. Din contra, scopul este să obții la final un preparat cremos și fin.

După ce s-a absorbit suficient și ultima cantitate de supă, iar ingredientele sunt bine făcute, adaugă pe rând în mâncare untul, cubulețele de brânză de Horezu și parmezanul ras, apoi amestecă și mai lasă totul pe foc câteva minute, pentru ca brânzeturile să se topească, sosul să devină omogen și bine legat, iar aromele să fie perfect întrepătrunse.

Servește mâncarea fierbinte, cu sos, carne și tofu din belșug, presărând deasupra pătrunjel proaspăt tocat.

©Nutrizema, 2019
Conținutul blogului ZWUP și al întregului site www.zwup.ro este proprietatea SC Nutrizema SRL. Conform legislației privind drepturile de autor, este strict interzisă utilizarea conținutului, preluarea ori copierea sa parțială sau integrală, pentru crearea de conținuturi de comunicare publică derivate, fără acordul expres scris al proprietarului.