Ciorba rădăuțeană e un preparat ciudat: e simplu de gătit și totuși poți da greș, chiar dacă ești un bucătar priceput. În plus, ce faci cu mesenii care nu tolerează usturoiul, deși îi adoră aroma? Și cum potrivești totul astfel încât ciorba să fie aromată, dar nu acră, să fie plină de savoare, dar fără carne în exces, să fie catifelată și cremoasă, dar nu groasă, iar sosul de smântână și ou să nu se taie?

Rețeta de mai jos înglobează câteva secrete prețioase, cu care vei obține simplu și rapid ciorba rădăuțeană perfectă. ZWUP este garantul gustului pregnant de pui, astfel că poți pune la gătit doar carne fără os sau poți folosi și piept de pui gata fiert, dacă ai în casă așa ceva. În acest ultim caz, fierberea va dura mai puțin, iar carnea de pui fiartă, tăiată cubulețe, trebuie adăugată în ciorbă la final, când asamblezi preparatul.

Nr. porții: 4

Timp preparare: aprox. 1 oră

Ingrediente:
2 borcane mici ZWUP de pui (2 x 314 ml) + 2 litri apă (diluție ZWUP:apă = 1:3)
400 gr piept de pui fără os
2 morcovi
1/2 țelină mică
400 gr cartofi
2 cepe
1 căpățână usturoi
150 ml ulei
50 ml oțet de vin
300 ml smântână fermentată de 30% grăsime
4 ouă
1 linguriță sare, piper după gust

Primul pas e mai special și te va ajuta să oferi fără emoții o ciorbă rădăuțeană perfect aromată și mesenilor care evită de obicei usturoiul, din cauza arsurilor gastrice, căci preparatul tău nu le va provoca niciun disconfort.
Pune pe foc uleiul într-o crăticioară, apoi călește în el – la foc potrivit – usturoiul pisat și un morcov dat pe răzătoarea mică. Lasă compoziția deoparte. Mai târziu o vei strecura și vei pune în ciorbă zeama rezultată, pentru culoare și aromă indescriptibile.

Curăță și taie în bucăți mari morcovul, țelina, cartofii și cepele.
Într-o oală de mărime potrivită, pune ZWUP de pui, cei 2 litri de apă rece (proporția ideală ZWUP:apă este 1:3), pieptul de pui întreg și legumele. Asezonează cu sare și piper, după gust. Pune oala pe foc, mai întâi la foc mai iute, până când se formează spuma și pornește fierberea. Dă focul mai mic, scoate spuma, acoperă oala cu capac – dacă vrei, și lasă totul pe plită timp de aproximativ 45 de minute, până când toate ingredientele sunt bine fierte.

Între timp, separă cele 4 ouă și amestecă într-un bol gălbenușurile cu smântâna, plus sare după gust. Lasă compoziția deoparte.

După fierbere, scoate pe o farfurie pieptul de pui fiert, pe care îl vei tăia în cubulețe mai târziu.
Ia din oală circa o jumătate din legumele fierte și pune-le într-un robot sau blender, împreună cu un polonic din zeama fiartă. Mixează bine totul, până devine ca un piure.
A sosit momentul să asamblezi preparatul final.
Strecoară zeama într-o oală curată. Amestecând continuu cu un tel, adaugă piurelul de legume.
Temperează compoziția de ou și smântână, adăugând în bol peste ea un polonic din ciorba fierbinte și amestecând bine. Când compoziția e temperată (încălzită), adaug-o treptat în ciorbă, continuând amestecarea.
Pune într-o strecurătoare morcovul și usturoiul călite și, deasupra oalei cu ciorbă, freacă-le bine cu dosul unei linguri, până când toată zeama din compoziție se scurge în ciorbă, dând culoare și aromă preparatului.

Amestecă din nou ciorba și distribuie aromele. Adaugă cuburile de pui fiert și asezonează cu oțet. Ciorba rădăuțeană e gata! Arată și miroase perfect, cu gustul de pui exact cât trebuie de pregnant! Aroma de usturoi e fină și subtilă, iar faptul că usturoiul a fost gătit în prealabil îndepărtează orice risc de arsuri gastrice sau de alte neplăceri.

Servește ciorba fierbinte, cu o porție generoasă de carne de pui.

©Nutrizema, 2019
Conținutul blogului ZWUP și al întregului site www.zwup.ro este proprietatea SC Nutrizema SRL. Conform legislației privind drepturile de autor, este strict interzisă utilizarea conținutului, preluarea ori copierea sa parțială sau integrală, pentru crearea de conținuturi de comunicare publică derivate, fără acordul expres scris al proprietarului.