Preparatele de tip risotto se bucură de mare succes și la noi, prin „import” din bucătăria italiană. Tranzitează grațios granița dintre confort food și fine dining, în funcție de rețetă, așadar pot fi incluse deopotrivă în meniuri obișnuite sau de sărbătoare. Au la bază orezul special de tip carnaroli sau arborio, gătit lent, prin adăugare treptată de lichid de fierbere – de obicei, o supă de carne sau de legume. Sunt specifice, pentru orice tip de risotto, vinul alb care aromatizează la început orezul, untul care dă cremozitate și parmezanul ras adăugat la final. În rest, cum se spune, cerul este limita – un astfel de orez se poate combina cu multe alte ingrediente, condimente și arome, după preferința și imaginația fiecărui bucătar.
Rețeta de față este bogată și irezistibilă, căci include două ingrediente-vedetă: file de vită și hribi. ZWUP de vită este indispensabil pentru o savoare perfectă.

Nr. porții: 4

Timp preparare: aprox. 30 min

Ingrediente:
250 ml ZWUP de vită și 500 ml apă (diluție ZWUP:apă 1:2)
280 gr orez arborio
280 gr mușchi de vită (file) crud, tăiat cuburi
300 gr hribi proaspeți sau congelați
100 gr parmezan
1 ceapă
80 gr unt
150 ml vin alb sec
2 căței usturoi
1 linguriță sare, piper după gust, 1 legătură pătrunjel verde

Pregătește mai întâi lichidul de fierbere: pune într-o cratiță mică 250 ml ZWUP de vită și 500 ml apă, apoi dă un clocot și lasă vasul deoparte. Vei pune acest fond peste compoziție, treptat, așteptând de fiecare dată ca lichidul să fie absorbit de orez aproape în totalitate înainte de a adăuga un alt polonic. Fondul de vită făcut din ZWUP e mai concentrat de această dată (diluție cu apă de 1:2, în loc de cea obișnuită 1:3), pentru că și fileul de vită, și hribii vor mai lăsa apă în timpul gătirii.

Pune în tigaie ceapa în uleiul încălzit, sărează și așteaptă până se înmoaie puțin. Pune carnea de vită, amestecă bine, adaugă apoi hribii tăiați în bucăți mari, iar la final usturoiul mărunțit. Sărează, amestecă și lasă câteva minute să se pătrundă ingredientele. Adaugă orezul și amestecă din nou, până când compoziția e bine cuprinsă de căldura focului. Adaugă vinul alb, apoi omogenizează și continuă fierberea până când lichidul se evaporă aproape complet.
De acum începe să adaugi în compoziție câte un polonic de fond de vită cald, amestecând bine de fiecare dată și așteptând ca zeama să scadă cât mai mult înainte de a adăuga alt lichid. Când vei termina de pus toată supa de vită, ingredientele vor fi bine fierte, fără ca mâncarea să devină prea uscată. Zeama rămasă va genera un sos delicios, de nelipsit la preparatele de tip risotto.

Odată cu ultima cantitate de supă, asezonează mâncarea cu piper proaspăt măcinat.
La final, după ce s-a absorbit mare parte din lichid, iar orezul și carnea sunt complet gătite, adaugă pe rând untul și parmezanul ras, apoi amestecă și mai lasă totul pe foc câteva minute, pentru ca sosul să devină omogen și bine legat, iar aromele să fie perfect întrepătrunse.

Servește mâncarea fierbinte, decorată cu câteva frunze proaspete de pătrunjel.

©Nutrizema, 2019
Conținutul blogului ZWUP și al întregului site www.zwup.ro este proprietatea SC Nutrizema SRL. Conform legislației privind drepturile de autor, este strict interzisă utilizarea conținutului, preluarea ori copierea sa parțială sau integrală, pentru crearea de conținuturi de comunicare publică derivate, fără acordul expres scris al proprietarului.