Un sos demi-glace gustos și bine făcut nu ar trebui să îți lipsească din bucătărie, căci completează cu succes aproape orice friptură, cu multe tipuri de garnituri. E un preparat care răpește mult timp, dacă e făcut de la zero, căci se bazează pe supa de oase, iar asta se obține prin fierbere lentă timp de minimum 4-5 ore. Cu ZWUP de vită – care este o supă de oase foarte concentrată, 100% naturală și preparată prin fierbere de peste 12 ore – poți pregăti rapid și ușor sosurile dense, iar rezultatul este de fiecare dată delicios.

Rețeta de mai jos e una de bază, pe care o poți adapta după bunul plac, variind condimentele, sau o poți chiar dezvolta către sosuri alternative, prin adăugarea de ingrediente speciale.

Nr. porții: 8

Timp preparare: aprox. 30 min

Ingrediente:
1 borcan mic ZWUP de vită (314 ml) și 300 ml apă (diluție ZWUP:apă 1:1)
1 ceapă, 1 morcov
3 ciuperci
1 cartof, 1/2 țelină mică
2-3 linguri vin roșu
2 linguri bulion
câte 2 linguri de sos soia și sos Worcester
3-4 lingurițe amidon
3-4 lingurițe zahăr
ulei,sare, piper, boia dulce – după gust

Încinge uleiul într-o cratiță, apoi adaugă legumele curățate și tăiate în cuburi mari. Începe călirea la foc iute, amestecând des. La acest preparat vei rumeni legumele cât de mult se poate, chiar lăsând să se formeze crustă pe fundul cratiței. Trebuie doar să ai grijă ca legumele să nu se ardă cu totul, producând gust amar și neplăcut.

Asezonează cu sare, piper și boia dulce, apoi continuă să amesteci. După aproximativ 5-7 minute, adaugă în cratiță zahărul și continuă să amesteci periodic, supraveghind legumele să se rumenească puternic fără să se ardă, iar zahărul să se caramelizeze, ceea ce va contribui și la gustul, și la culoarea intensă a sosului.

Adaugă sosul Worcester, sosul de soia și vinul roșu, apoi amestecă și continuă gătirea. Când totul e perfect rumenit și scăzut, iar în cratiță nu mai e deloc zeamă, adaugă borcanul de ZWUP de vită și o cantitate egală de apă fierbinte (300 ml), apoi pune și bulionul. Lasă cratița pe foc mare, timp de aproximativ 10 minute, pentru ca sosul să scadă cât mai mult.

Între timp, desfă separat amidonul cu puțină apă rece și pune-l la foc mic timp de 5 minute, până când amestecul e bine fiert.

Când sosul din cratiță a scăzut aproape la jumătate, strecoară-l într-o oală curată. Lasă-l pe foc și adaugă în fir subțire amidonul fiert, amestecând viguros. După două minute, sosul e gata!

Poți servi sosul imediat, fierbinte, sau pune-l într-un borcan de sticlă la frigider, unde îl poți păstra timp de mai multe zile.

©Nutrizema, 2019
Conținutul blogului ZWUP și al întregului site www.zwup.ro este proprietatea SC Nutrizema SRL. Conform legislației privind drepturile de autor, este strict interzisă utilizarea conținutului, preluarea ori copierea sa parțială sau integrală, pentru crearea de conținuturi de comunicare publică derivate, fără acordul expres scris al proprietarului.